Day 16: Engeland vs. Nederland, en Coventry Cathedrale

Day 16: Engeland vs. Nederland, en Coventry Cathedrale

Zo! Deze twee weken zijn omgevlógen! Nog steeds ontbreekt het besef dat Inge en ik hier voor een lange tijd zullen zijn, maar Inge zei vandaag ook al: misschien is het maar beter dat dat besef (nog) niet komt. Missen is ook nog niet echt aan de orde, want er zijn hier zoveel nieuwe dingen te ontdekken en die nieuwe, leuke indrukken nemen de plaats van het gemis nog in :)

Ik vind het leuk om te zien hoe Nederland verschilt van Engeland, en wat er wel hetzelfde is. Zoveel is hetzelfde, de verschillen vallen het meeste op. Het aan de linkerkant van de weg rijden, bijvoorbeeld. Als wij de wegen hier oversteken, was het vooral de eerste week erg wennen. Want welke kant moeten we ook maar weer opkijken? Spannende momenten hier bij de drukke weg, maar we leven nog!

Wat ons ook is opgevallen hier bij onze Engelse klasgenoten en bij andere Engelsen die we tegengekomen zijn: Engelsen zijn indirect. Dit is natuurlijk generaliserend, ik durf te zeggen dat er ook Engelsen zijn die directer zijn, haha. Indirect als niet meteen tot de orde komen, om een punt heendraaien. Ze willen je niet kwetsen of met hun woorden afschrikken. Ook erg veel ‘sorry’ en vriendelijke, vaak soms onderdanige houdingen. Tot nu toe heb ik het nog niet ervaren als vervelend, maar het valt wel erg op.

Ook een leuk puntje: de Engelse begroeting. Ik liep gisteravond langs een bushalte waar een vrouw stond te wachten. Toen ik langs liep groette ik haar, en zij groette mij terug met ‘Hello, how are you?’. Dit is een hele normale groet in Engeland, in Nederland zeggen wij niet tegen iedereen die je groet ‘Hoi, hoe gaat het?’. We hebben de vrouw waar wij bij wonen hiernaar gevraagd en zij vond het wel leuk dat dit ons was opgevallen. Ze zei dat we gewoon gedag kunnen zeggen en dat de Engelsen geen antwoord verwachten op ‘How are you?’. Raar, want waarom vragen ze dan hoe het met je gaat? Beleefdheid, waarschijnlijk, maar als je er niet op reageert kijken ze ook niet raar op of om. Heel normaal hier.

Laatste; wanneer je iemand bedankt voor bijvoorbeeld de deur openhouden of een papier of pen aangeven, wordt er vaak en vooral onder de jongeren ‘Cheers’ gezegd. Hier kwamen we achter toen we in de trein van Harwich naar Coventry zaten, maar later hoorde ik het ook op school. Ik vroeg het aan een klasgenoot en zij zei dat het gewoon ‘bedankt’ betekent, alleen dan meer informeel en meer gericht op mensen die je kent. ‘Thank you’ is dan weer formeler en zakelijker. Ik dacht aan ‘Proost!’, weer wat geleerd haha :)

De afgelopen week hebben we een kerkdienst bezocht, hadden we weer een ‘schoolweek’ (lees: een paar dagen school en de rest vrij, haha) en zijn we gisteravond naar Cosy Club geweest, een gezellige pub in het centrum van Coventry. Hier hebben we afgesproken met andere Nederlandse studenten die ons wat hebben verteld over hun ervaringen hier! Donderdag zijn we ook naar Coventry Cathedrale geweest, de nieuwe, moderne Kathedraal die aan de oude, verwoeste St. Michael’s Cathedrale vastgebouwd is. Groot en mooi van binnen! Op de buitenwand van de Cathedrale is een engel te zien die de duivel verslaat en binnenin de Cathedrale zijn ook beelden en kunstwerken te vinden. En prachtig glas-in-loodwerk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: